Babyschoenen
Plaspotjes
Borstweigeren

We spreken van borstweigeren als je baby meerdere malen achter elkaar de borst heeft geweigerd. Dit zie je terug doordat jouw baby niet hapt aan de tepel en niet drinkt. De baby kan zijn hoofd wegdraaien, zijn mond dichthouden of verstijven wanneer je de borst aanbiedt.

Zowel moeder als baby zijn niet blij met deze situatie. Voor de baby kan dit als frustrerend ervaren worden, terwijl moeders zich afgewezen voelen. De baby wil graag drinken, maar het lukt niet. Je wilt als moeder niets liever dan je baby voeding geven en troosten. Wanneer een baby de borst weigert kan dit dus heel naar zijn en dat is logisch.

Oorzaken van borstweigeren

De oorzaken waarom je baby de borst weigert kan per baby verschillen. Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken op een rijtje.

Verkeerd aanleggen

Het kan voorkomen dat je je baby verkeerd aanlegt. Je baby kan dus niet goed aanhappen wat tot frustratie leidt. 

Niet voldoende of te veel melk

Soms kan het gebeuren dat je te weinig melk hebt aangemaakt, waardoor je kind niet voldaan is na het drinken. Daarnaast kan het ook gebeuren dat je te veel melk produceert. In dit geval kan je kind zich verslikken, wat tot een nare ervaring leidt.

Pijn of ongemak

Een baby met pijn of ongemak kan het lastiger vinden om aan te happen. De baby is in dit geval niet ontspannen. Dit kan komen door een vieze luier of een dwarszittend boertje, maar het kan ook komen door spruw. Spruw is een schimmelinfectie in het mondje van je kind dat pijn kan veroorzaken tijdens het voeden. Daarnaast kan het krijgen van tanden ook pijnlijk zijn.

Verkouden

Wanneer je baby verkouden is vindt hij het vaak vervelend om te drinken, doordat ze niet goed lucht krijgen. 

Langzame toeschietreflex

Wanneer jouw kind aan je borst drinkt, komt er een soort toeschietreflex op gang bij de moeder. Dit reflex zorgt ervoor dat de melk snel uit de borst komt. Gebeurd dit te langzaam dan kan dit leiden tot borstweigeren.

Zuigverwarring

Zodra jouw kind gewend is aan een speen of fles, kan het gebeuren dat hij niet meer weet hoe hij effectief aan de borst moet drinken. Een kind moet best hard werken om de melk eruit te krijgen. Drinken uit een fles gaat een stuk makkelijker.

Zo bestaan er nog enkele redenen waarom jouw baby de borst weigert. Probeer de oorzaak te vinden, blijf rustig en raak niet in paniek. Maak je je erg druk om de gezondheid, breng dan een bezoek aan een dokter.

Terug naar Borstvoeding