Babyschoenen
Plaspotjes
Hoe werken ze?

Alle teststicks meten de hoeveelheid hCG in je urine. Dit noemt men ook wel het zwangerschapshormoon. Na de innesteling van het bevruchte eitje, wordt dit hormoon aangemaakt. In het begin van je zwangerschap verdubbelt dit gehalte zelfs twee of drie dagen. Is de stick voldoende in contact gekomen met de urine, dan zie je al na ongeveer vijf minuten het resultaat.

Zwangerschapstesten

Er zijn vier diverse zwangerschapstesten te verkrijgen, namelijk:

 • Dipstick
  • Bij deze test vang je de urine op in een (nieuw) plastic bekertje of potje en stop je de stick er enkele seconden in. Let er wel op dat je hem niet te ver in de urine stopt.
 • Cassette-test
  • Bij deze test werk je met een bekertje en een pipetje. Je druppelt precies de juiste hoeveelheid op de plastic cassette.
 • Midstream
  • Deze stick kun je in de urinestraal houden. Desondanks kan het prettiger zijn om de urine alsnog eerst op te vangen in een bekertje. Op deze manier loop je niet het risico om de straal te missen.
 • Digitale test
  • Deze meting gebeurd hetzelfde als bij de midstream, alleen bevat deze test een digitaal schermpje met “zwanger/niet zwanger”. Hierbij kun je dus onmogelijk twijfelen tijdens het aflezen. Daarnaast zie je vaak ook hoe lang je zwanger bent. Dit is niet altijd correct door de diverse hCG-gehaltes onder vrouwen.

Betrouwbaarheid en wanneer testen?

Testen met een duurdere test zorgt niet voor extra zekerheid, enkel voor extra luxe. Je betaalt als het ware voor het gebruiksgemak en de extra foefjes rondom de test. 

Vroeger moesten de testen perse in de ochtend worden uitgevoerd. Tegenwoordig is dit geen pre meer en zijn gevoelig op ieder moment van de dag. Desondanks is het waar dat je hCG-gehalte in de ochtend het hoogste is.

Te vroeg testen kan leiden tot teleurstelling. Veel zwangerschappen zijn niet sterk genoeg en worden tijdens je menstruatie afgebroken. Testen op de dag van je menstruatie kan al meer zekerheid bieden. Wil je echt 99% zeker zijn van je zwangerschap, test dan zeven dagen na je menstruatiedatum.

Nu dat je weet welke testen er zijn, hoe ze werken en wanneer je het beste kunt testen. Kun je wellicht zelf aan de slag of moet je nog even geduld hebben!

Terug naar Zwangerschap