Babyschoenen
Plaspotjes
Methode overstappen naar vast voedsel

Vanaf ongeveer zes maanden kun je beginnen met bijvoeden. Je introduceert langzaam vast voedsel, dit vervangt op den duur de melkvoeding. 

Een methode die je zou kunnen gebruiken is de ‘kleintjesmethode’. Bij deze methode biedt je hele stukken voedsel aan en pureer je het niet. Op deze manier kan je baby groente ontdekken door te voelen en proeven. Je baby kan één smaak ervaren en zien hoe de groente eruit ziet. In het begin zal je baby dit lastig vinden en niet veel voeding binnenkrijgen. Het is daarom belangrijk dat je bij deze methode onbeperkt flesvoeding/borstvoeding aanbiedt.

Stap je liever sneller over naar vast voedsel dan is het prakken en pureren van voedsel een snellere manier. Op deze manier krijgt je baby meer voedsel binnen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te pureren én hele stukken aan te bieden om te ontdekken.

Leren eten

Een baby moet in het begin natuurlijk eerst leren om te eten en dit is niet altijd even gemakkelijk. Zo kan het voorkomen dat je baby zich verslikt. In de meeste gevallen herstelt dit zichzelf en in een heel enkel geval moet je ingrijpen. Baby’s kunnen zichzelf erg goed herstellen, maar je moet er alsnog altijd bij blijven om te kijken of alles goed gaat. Zo kun je je bijvoorbeeld verdiepen in EHBO voor baby’s. Je wilt natuurlijk wel weten wat je moet doen als je baby zich echt verslikt, dit geeft een geruster gevoel. De ‘verslik periode’ duurt meestal niet zo lang. Na een paar weken heeft jouw baby goed door hoe je moet eten.

Geef het goede voorbeeld

Baby’s vinden het leuk om te kopiëren wat jij doet. Ga dus vooral met het gezin aan tafel eten en maak het een beetje gezellig. Een baby geeft aan wanneer hij genoeg gedronken heeft. Dit zal hij dan ook doen bij vaste voeding. Maak eten geen vervelend moment en laat je baby stoppen als hij genoeg heeft. Eet je baby heel slecht, dan is het wellicht verstandig om een bezoek te brengen aan de dokter.

Geniet vooral van deze periode en maak allerlei lekkere hapjes klaar voor je baby, maar vergeet jezelf niet ook goed te verzorgen met gezonde voeding!

Terug naar Baby tips