Babyschoenen
Plaspotjes
Hoe lees je een baby voor?

Om te beginnen is het slim om een vast voorleesmoment uit te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan zijn of als rustpunt op een drukke dag. Ga op een rustige plek zitten zonder achtergrond geluid en zorg voor een prettige houding. Probeer je baby zo vast te houden dat je vaker oogcontact kunt maken. Laat afbeeldingen goed zien, probeer het boekje dan zo stil mogelijk te houden. Het boekje hoeft niet in één keer uit, neem dus goed de tijd. Laat ook goed je stem horen, wat je zegt doet er niet zo zeer toe. Het is vooral belangrijk dat je het ook goed afwisselt met bijpassende geluiden of liedjes.

Wanneer lees je voor?

Je kunt aan jouw baby ‘s middags en ‘s avonds voor het slapengaan voorlezen. Tevens kun je het ‘s morgens voorlezen wanneer het lekker rustig is in huis. Daarnaast kun je ook altijd even een moment van rust inlassen wanneer je baby erg actief is geweest of veel nieuwe indrukken heeft opgedaan. Is je baby een beetje hangerig of ziek, dan is het ook goed om extra aandacht te geven door voor te lezen.
Je kunt ook altijd voor je baby zingen, bijvoorbeeld tijdens het badje, verschonen, voeden of wanneer je baby niet in slaap kan komen of zich verveelt.

Hoe heeft voorlezen een positieve invloed?

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die al voorgelezen worden voordat ze acht maanden zijn, op latere leeftijd hogere scores halen in taaltoetsen. Bij vijftien maanden zijn er ook positieve effecten gevonden op de woordenschat. Na 22 maanden worden de effecten van een vroege start met voorlezen alleen maar sterker. 

Voorlezen is dus een belangrijke stimulans voor de taalontwikkeling. In boekjes staan vaak afbeeldingen en woorden die je zo dagelijks niet vaak zult zien of gebruiken. Hierdoor vergroot je de woordenschat van je kleine. Daarnaast gebruik je tijdens het voorlezen ook andere, complexere woorden dan tijdens spelletjes. 

In de eerste levensjaren, tijdens de voor- en vroegschoolse periode vindt de eerste belangrijke fase in leesontwikkeling plaats. De basis voor de taal- en leesontwikkeling en het plezier van jonge kinderen wordt in deze periode gelegd. Niet alleen baby’s, maar ook peuters en kleuters die veel worden voorgelezen en veel mee gepraat wordt, hebben een voorsprong in hun taalontwikkeling. De rest van hun leven zullen ze hiervan blijven profiteren.

Lees je voor aan jonge kinderen, dan stimuleer je hiermee ook hun leesprestaties en leesmotivatie.

Terug naar Babyspelletjes