Babyschoenen
Plaspotjes
Leuke feitjes over het knuffelhormoon

Het hormoon wordt aangemaakt door bijvoorbeeld aanraking, knuffelen, vrijen, massage en zelfs oogcontact kan het hormoon al aanmaken. Dit versterkt de gevoelens van ontspanning, geluk en verbondenheid. Erg fijn om te weten hoe je dit hormoon op een natuurlijke manier dus een boost kunt geven. Onderstaand vind je leuke feitjes over dit hormoon, ook tijdens je zwangerschap.

Oxytocine tijdens de zwangerschap

Vroeger stond dit hormoon bekend als het bekende zwangerschapshormoon. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat het hormoon de weeën opwekt. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam extra oxytocine aan. Zodat je niet te vroeg bevalt wordt door de hoeveelheid progesteron het effect geremd. Wanneer je bent aan het bevallen, maakt je lichaam nog meer oxytocine aan, dit zijn de weeën. Na de bevalling speelt  dit hormoon nog steeds een belangrijke rol, doordat het de borstvoeding en de verbinding tussen moeder en kind op gang brengt.

Aanraking

De oxytocine stijgt tijdens de gewenste aanraking, dit kan in elke vorm. Wanneer de oxytocine toeneemt in je lichaam voel je je gelukkiger, gaat je huid stralen en vergroot het de gevoelens van verbinding.

Complimentjes

Een oprecht compliment kan ook zorgen voor een boost van de oxytocine. Kijk mekaar iets langer in de ogen aan tijdens het geven van een compliment en voel de vreugde.

Huisdieren

Dieren spelen ook een belangrijke rol bij de aanmaak van oxytocine. Het knuffelen van je huisdier kan je stemming erg veranderen. Het opbouwen van een vertrouwensband met een dier is echt helend en de moeite waard. 

Muziek

Naast oxytocine komt ook een ander gelukshormoon vrij tijdens het luisteren van muziek, namelijk dopamine. Doordat je samen met anderen luistert naar muziek en samen zingt, versterk je de verbinding met mensen en leer je anderen te vertrouwen.

Pure chocolade

Het eten van pure chocolade stimuleert de aanmaak van oxytocine en reguleert serotonine. Cacao is een natuurlijke hart opener en geeft je wijze inzichten. Je zult milder naar jezelf en andere mensen kijken. Hoe puurder de chocolade, hoe groter het effect ervan op je gezondheid.

Hart-tot-hart

De hart-tot-hart knuffel zorgt ervoor dat beiden jullie harten elkaar aanraken. Deze knuffel doe je door middel van jullie rechterarm omhoog te steken en op deze manier de knuffel te beginnen. Hoe langer je knuffelt, hoe meer geluksstofjes door je lijf gieren.

Maak jij dus gebruik van een van deze feitjes, dan zal in jouw lichaam meer van het oxytocine hormoon aangemaakt worden.

Terug naar Borstvoeding