Babyschoenen
Plaspotjes
Klopt de uitgerekende datum van de gemiddelde moeder?

De uitgerekende datum wordt berekend aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie van de moeder. Dit wordt ook wel de ELM genoemd. Ongeveer twee derde van de baby’s wordt tien dagen rond de uitgerekende datum geboren. Ongeveer 80% van de baby’s zijn geboren tussen week 38 en 42 na ELM.

Je bent gemiddeld 266 dagen zwanger vanaf de conceptie tot aan de dag van de geboorte. Dit wordt ook wel gedefinieerd als 280 dagen of 40 weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Deze definitie gaat er dan vanuit dat de moeder oculeert tussen dag 14 en dag 28 van haar menstruele cyclus. Wil je het zelf uitrekenen, de formule luidt als volgt:

(ELM + 7 dagen) – 3 maanden = uitgerekende datum

Invloeden op de bevallingsdatum?

Er zijn enkele factoren die invloed hebben op wanneer een baby zijn aanstalten maakt om geboren te worden. Enkele van deze factoren kunnen zijn stress, complicaties tijdens de zwangerschap en het krijgen van een meerling.

Stress

Dit zie je in de natuur erg goed terug. Wanneer een dier aan het bevallen is en gestoord wordt, kunnen de weeën stoppen. Het kan soms enkele dagen duren voordat de bevalling weer begint. Het is dus meer dan logisch dat dit bij mensen ook zo werkt. Heeft jouw lichaam veel stress, dan laat de geboorte op zich wachten. Probeer altijd zo rustig mogelijk de bevalling in te gaan.

Complicaties tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap kan soms niet helemaal lopen zoals je het graag gewild zou hebben. Artsen weten gelukkig erg veel over complicaties dat het bijna altijd goed afloopt. Het kan voorkomen dat de arts de zwangerschap zo kort mogelijk wil houden om jou en de baby te beschermen. Hij zal dan voorstellen om de baby eerder te halen.

Meerlingen

Ben jij in verwachting van meerlingen, dan sta je onder begeleiding van een gynaecoloog. Hij houdt de groei en de ruimte die de baby’s nog hebben nauw in de gaten. In veel gevallen schiet de ruimte op een gegeven moment te kort en zal de gynaecoloog voorstellen om de baby’s eerder te halen.

Daarnaast zijn er ook nog eens manieren om de weeën op te wekken, maar bedenk altijd dat je baby vanzelf komt als hij er klaar voor is. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en geniet vooral van je zwangerschap!

Terug naar Zwangerschap