Babyschoenen
Plaspotjes
Alcohol tijdens de borstvoeding

Het is een onderwerp dat vaak terugkomt en veel moeders worden er onnodig bang voor gemaakt. Het is een groot misverstand dat de regels voor de zwangerschap onverminderd gelden voor borstvoeding. 
Het is mogelijk om het voeden van het kind en alcohol van elkaar te scheiden. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode alcohol sneller verteren dan vrouwen die geen borstvoeding geven. De alcoholwaarden in hun bloed is iets lager na evenveel consumptie. Je zult dit niet merken, de effecten van alcohol blijven hetzelfde.

Alcohol in de melk?

De hoeveelheid alcohol in het lichaam is gelijk aan de hoeveelheid in de moedermelk. Het alcoholgehalte in de moedermelk daalt en stijgt mee met de hoeveelheid in het bloed. Het alcoholgehalte daalt niet sneller bij het afkolven van melk, in de nieuwe aangemaakte melk is dezelfde alcoholpromillage als het bloed.

Drink jij een glas bier of wijn, dan krijgt de baby daar ongeveer één druppel alcohol van binnen.

Hoe lang wachten?

Het duurt ongeveer twee tot drie uur voordat de alcohol volledig uit het bloed en dus uit de melk verdwenen is. Iedere consumptie moet dan apart worden berekend. Na één glas moet je dus twee uur wachten, na twee glazen vier uur, etc. Moeten er voedingen worden overgeslagen, dan voed je de baby vooraf gekolfde melk. De huidige melk moet je afkolven en weggooien.

Risico bij drinken

Drink je af en toe een keertje een glas alcohol, dan hoef je geen speciale maatregelen te nemen en kun je de baby gewoon voeden. De baby zal iets minder drinken, maar haalt dit weer in bij de volgende voeding. De hoeveelheid alcohol die de baby binnenkrijgt is niet schadelijk.

Drink je echter regelmatig, dan is het verstandig om wel de wachttijd te hanteren. Je hoeft de melk niet perse te testen op alcoholgehalte. Je kunt simpelweg het aantal consumpties en uren wachttijd tellen.

Meermaals blootstelling aan kleine hoeveelheden alcohol of blootstellingen aan hoeveelheden vanaf 0,05% kan effecten achterlaten bij de baby. Zo kan het zorgen voor slaperigheid, sufheid of achterblijvende groei. Drink je dagelijks meer dan twee alcoholische consumpties, dan kan het kind ook slapeloosheid, onrust en woedeaanvallen en toevallen krijgen. Hierbij is ook de vraag of het wel verantwoordelijk is dat je het kind verzorgt. 

Ga zorgzaam en verstandig om bij het nuttigen van alcohol. Één keer een glaasje kan dus geen kwaad, maar wees altijd voorzichtig.

Terug naar Borstvoeding